No products were found matching your selection.

Välkommen till sweasnus.se!

Välkommen att handla ditt snus hos oss på sweasnus.se!
Vi kommer att göra allt vi kan för att du som kund ska bli så nöjd som möjligt – både
gällande produkten du köper men också hur du upplever att handla i vår butik på internet.
Vi som står bakom butiken är House of Longwood AB som är ett företag i Eksjö som
idag driver ett antal olika e-butiker och webtjänster.

Om det är något ni undrar över så kontakta oss gärna!

GÖR EGET LÖSSNUS

En guide

Tillverka snus i tryckkokare

Tillverkningsmetod ”Kungssnus tryckkokare” Tillverka snus av Kungssnus Snussats Standard medium/grovmald på tre och en halv timme. För Kungssnus snussats finmald standard gäller fem timmar. Det färdiga snuset får en snällare doft som inte är lika frän och är snällare mot läppen. Färsksnuset behöver bara efterlagras i någon dag för att mogna emot tidigare på ett par veckor. En runda i köksassistent i 15 minuter räcker för att få till perfekt konsistens helt utan några hjälpmedel som gummi arabicum eller specialstärkelse.Gör detta på köksplattan direkt under köksfläkten så att det blir näst intill totalt doftfritt tillvägagångssätt med några enkla medel.Häng med så kommer här en beskrivning:

Snus1

Utrustningen man behöver är väldigt enkel och billig att skaffa. Tryckkokare från Ikea på 6liter, en kastrull på 3liter och tre värmetåliga plattor som en kastrull kan stå på och så klart en snussats från Kungssnus. Har monterat loss handtagen från den lilla kastrullen så att den får plats inuti tryckkokaren. Använd inte grytor/kastruller av aluminium! Kemikalier finns hos sweasnus.se

I botten av tryckkokaren placeras ”pluttarna” som den lilla kastrullen ska ställas på. Den lilla kastrullen ska inte komma i kontakt med tryckkokarens botten. Du kan använda dig av vad som finns hemma som är lämpligt bara det är värmetåligt och är lämpligt för livsmedel.

Snus_3

Fyller på med minst 5dl vatten i tryckkokaren. Observera att detta vattnet kommer inte att blanda sig i snuset förutom 20-50gram. Ångan från detta vatten värmer upp snuset.

Har blandat ihop tobakspulvret från en Kungssnus standard medium, 100gram salt och fyllt på med vatten till en totalvikt på 1500gram och fyllt detta i treliterskastrullen. Det är väldigt viktigt att man blandar om ordentligt så allt pulver är fuktigt, är det torra klumpar med tobak innan så är det torrt efter värmebehandlingen. Har gjort många tester med att blanda i både natriumkarbonat, aromer, glycerin, propylenglykol och dessa i alla möjliga kombinationer. Bara tobak, salt och vatten under värmebehandling blir bäst

Snus_5

Sedan ställer vi helt enkelt ner den lilla kastrullen inuti tryckkokaren.

På med locket på den lilla kastrullen.

Snus_7

Och på med locket på tryckkokaren.

Sedan ställer vi tryckkokaren på spisen. Har ställt grytan lite slarvigt bara för att visa att plattan står på fullt läge så att temperaturen kommer upp snabbt.
Det tar bara några minuter innan vattnet har börjat koka och trycket byggs upp inuti tryckkokaren. Så håll koll på tryckkokaren under denna tiden och sänk/anpassa värmeplattans effektläge tills den håller maxtryck utan att någon säkerhetsventil aktiveras och den släpper ut all ånga. Ikeas modell pyser ut en liten mängd ånga kontinuerligt genom en ventil och den lilla ångan kan lukta lite tobak. Om du vill ha det totalt doftfritt så räcker det med att sätta på köksfläkten på lägsta läge. Välj gärna en platta, som tryckkokaren står på, långt in på spisen så står den under köksfläkten. Snus_9

Fullt arbetstryck uppnådd i tryckkokaren på 1bar och en temperatur omkring 120-125grader. Funktionen med tryckkokare: Det höga trycket gör att kokpunkten ökar. Det vill säga att vattnet inuti tryckkokaren inte kokar i detta läge utan det är vattenångan som värmer upp innehållet. Tobaken mjuknar upp genom att tobakskornens cellväggar bryts ner av den höga temperaturen. Det innebär att vi får ut ett färsksnus som inte behöver bearbetas så värst mycket för att få precis den konsistens du vill.

Tryckkokarens ventil kan släppa ut för mycket ånga redan vi lågt tryck. Då får man spänna ut den inringade ventilen. Personligen har jag spänt fjädern så pass mycket att den släpper inte utnågon ånga alls.

Snus_11

Tre och en halv timme senare så kyler man ner tryckkokaren.

Värmebehandlingen av tobaken är klar och färgen är fortfarande rätt ljus.

Snus_13

Tog faktiskt ut kastrullen ur tryckkokaren och kylde den i kallt vatten. Har man ingen brådska kan man gott låta tryckkokaren stå och självkallna till rumstemperatur om man vill. Jag ville få det klart snabbt idag.

Det här ska bli ett naturellt snus så därför väljer jag en arom för snus som heter Grundarom. Man kan även smaksätta med andra aromer/smaker som finns på sweasnus.se

Snus15

Förbereder natriumkarbonatet som strax ska blandas ner direkt i snuset. Till snus som är tillverkat i tryckkokare går det åt lite mer natriumkarbonat än normalt, 55gram behöver det vara för att få till exakt rätt pH. Tillbehör för eget som exempelvis vågen finns att lätt att hitta ut i handeln.

Vikten på snuset har gått upp 7gram efter värmebehandlingen + lite spill. Häller nu i hela Grundaromen och fyller på med vatten så att vikten landar på 2000gram.

Snus_17

Använder mig av min favoritassistent som fixar jobbet galant. Fördelen är att den har en stor skål och det går att sätta på ett lock så det inte spiller ut snus när man blandar. Det är en Boch Mum 6. Blandar ner natriumkarbonatet direkt ner i snuset som du ser. Det är helt ok att göra så bara man ser till att det inte är hårda klumpar, i natriumkarbonatet, som inte löser upp sig. Man ska inte heller hälla ner natriumkarbonat i snuset för att efteråt börja blanda om, på den korta tiden hinner det bildas klumpar som inte löser upp sig. På med maskinen alltså och häll ner natriumkarbonat. Eller så löser du upp natriumkarbonat i vatten och blandar ner lösningen i snuset.

10minuter på högsta hastighet räcker för att få till en riktigt bra konsistens. Som du ser har snuset redan fått påtagligt mörkare färg alla redan av mer fukt och bearbetning. Blir liksom ingen bra bild med locket på bunken, i normala fall sitter den alltid på.

Snus_19

Fukthalten upplevs annorlunda i ett tryckkokarsnus. Omkring 2000-2050gram i slutvikt på snuset är lagom tycker jag. Ett snus tillverkat i ugn brukar jag ha en slutvikt på 2200gram.

En kontroll av pH-halten som ska ligga på 8,00 och där blev det mitt i prick igen.

Snus_21

Färdigt och väntar bara på att dukas få fram. Svårt att ta bilder på snusets mörka färg. Om det beror på fel ljussättning eller kamera låter jag vara osagt.

Framdukat och klart. Dekorerad med lite torkade blommor från äppelträdet som står i trädgården. Nästa snus på tur ska smaksättas med rom.

Det här är viktigare information än du kanske tror!! Vi älskar snus, snustillverkning, utveckla produkter, sätt som gör det enklare, roligare och ger dig möjligheten att utveckla eget snus helt från grunden. Det här sättet att tillverka snus har kanske inte kostat så värst mycket räknat i pengar, men makalöst otroligt mycket tid och tankeverksamhet för att få till det att bli enkelt och rätt. Gillar du det vi gör så handla och rekommendera oss för vänner och bekanta. Släng upp bilder av produkterna på din Facebook/Instagram/Snapchat/Med mera. Har du Blogg/YouTube kanal eller liknande så ge oss ett par inlänkar eller shoutout då och då.